АКТУАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ФИРМАТА

Наскоро в службата ми се наложи да извадя удостоверение за актуално състояние на  фирмата. Доколкото знам за юридическите лица при всяка сделка, откриване на сметка, теглене на кредит  и т.н. се изисква представянето на това удостоверение. Миналата година си спомням, че го извадих от Съда. Сега обаче като отидох , се оказа, че вече се издавало от Агенцията по вписванията / Търговски регистър.

Влязох в сайта на ТР, намерих къде се проверява актуалното състояние на фирмите:  на справки → актуално състояние и просто се вкарва БУЛСТАТ-а.

Излиза си пълното съдържание –  основни обстоятелства, адрес,  предмет на дейност, капитал и т.н. Даже може да се проверят Обявените актове, Актуалния учредителен акт и т.н.

Тогава се чудя защо трябва да се ходи на място и да се вади на хартиен носител, да се плащат такси и т.н., като всеки, на когото му трябва  да провери актуалното състояние на която и да е фирма, по какъвто и да е повод, може с две чуквания на клавишите да направи тази елементарна справка.

Както и да е. След това отидох и на електронни услуги и се оказа, че може да бъде изпратено по имейл и тогава удостоверението струва само 4лв., но трябва да се направи регистрация в портала на Търговски регистър.

Нищо, на мен пък ми беше кеф да си отида до Агенцията по вписванията. За щастие даже и не чаках. Отидох да питам какво се попълваше – молба ли някаква. Но нямаше такова нещо. Служителката ме пита само за БУЛСТАТ-а, изпрати ме да платя таксата от 7 лв.  / +2лв. разбира се, да не забравяме да помислим и за горките банки/, занесох вносната бележка и веднага ми беше връчено удостоверението. 

ОТТУК-ОТТАМ:

Лебеди в зимното бургаско море

Солта – врагът, без когото не можем

Рила – планината и човекът

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to АКТУАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ФИРМАТА

  1. Каса каза:

    Хора, чудя се тия от Агенция по вписванията защо не си направят една каса и да си назначат касиерка. Защо ще трябва винаги да им плащам 2 лева такса на банката …. Тъпо е, много тъпо!!!

  2. Анонимен каза:

    Да, вярно е

  3. Пламена каза:

    ахх,, много тъпо… точно това отивам да правя…мерси за информацията 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s